Een atoombom (ook wel atoomwapen, kernbom of kernwapen) is een wapen dat gebruikmaakt van de energie uit kernen van atomen om een explosie te veroorzaken.
Geschiedenis
Het Manhattan Project was een uiterst geheime operatie, tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Verenigde Staten, waar de eerste werkende atoombom ontwikkeld werd. Het project begon in hoofdzaak in Chicago maar werd omwille van de geheimhouding verplaatst naar Los Alamos in New Mexico. Aan het Manhattan Project werkte de top van de wetenschappers, waarvan er twintig tijdens hun leven een Nobelprijs ontvingen. Enkele wetenschappers uitten zich later in hun leven publiekelijk zeer sceptisch over de atoombom waaraan zij gewerkt hadden.
Trinity
De eerste atoombom die daadwerkelijk tot ontploffing werd gebracht was Trinity. Trinity ontplofte op 16 juli 1945 om 5:29:45 plaatselijke tijd in de woestijn in New Mexico. Trinity had een kracht die vier keer hoger uitpakte dan men verwacht had, namelijk 19.000 ton TNT, 19 kiloton.
De top van het Manhattanproject, zoals wetenschappelijk directeur Robert Oppenheimer en Enrico Fermi, waren op een veilige afstand bij de explosie aanwezig. Op de plek van de explosie werd later een radioactief soort gesteente gevonden dat ze later trinitiet hebben genoemd.
Little Boy
De eerste atoombom die als oorlogsdaad tot ontploffing werd gebracht was Little Boy. Little boy ontplofte op 6 augustus 1945 ’s morgens om 8:15 plaatselijke tijd op 550 meter boven Hiroshima met een kracht van 15 kiloton TNT om daarmee ineens 78.000 dodelijke slachtoffers en eenzelfde aantal gewonden te maken. Later stierven er nog veel mensen door stralingsziekte door de radioactieve “fall out” die de uraniumbom veroorzaakte. Eind 1945 waren er in totaal 140.000 mensen overleden door Little Boy.
Fat Man
De tweede en laatste atoombom die als oorlogsdaad tot ontploffing werd gebracht was Fat Man. Fat Man was een plutoniumbom met een kracht van 21 kiloton TNT en werd door de Verenigde Staten op 9 augustus 1945 boven Nagasaki tot ontploffing gebracht. Daarbij vielen minder doden dan bij de ontploffing van Little Boy drie dagen eerder op Hiroshima. Er vielen 39.000 directe doden in Nagasaki en dat aantal liep op tot 70.000 aan het einde van 1945.
De Japanse autoriteiten gaven later een totaal van 240.000 doden op naar aanleiding van aanvallen met de twee atoombommen. Hierbij werden ook de doden meegerekend die in de jaren na 1945 overleden aan de gevolgen van de radioactieve straling.